שעות קבלת קהל ומענה לטלפונים

ימים א', ב', ד', ה' – בין השעות 08:30-13:30, 16:00-18:30
ימי ג' – בין השעות 08:30-13:30
ימי ו' – המשרד סגור
מספר טלפון: 08-8679494
פקס: 08-8679985
דוא"ל: office@a-twizer.com
כתובת: שד' הרצל 1 (בית יוניטרייד), קומה ד', משרד 717, אשדוד

מדיניות פרטיות
הסכמי ממון בישראל

הסכם ממון

המדריך לעריכת הסכם ממון בישראל

הסכם ממון הוא אחד המסמכים החשובים ביותר שבני זוג יכולים לערוך בינם ובין עצמם, זאת עוד לפני הנישואין או במהלכם. הסכם זה נועד להסדיר בצורה ברורה את הנושא הכלכלי בין בני הזוג במקרה של פרידה או גירושין, והוא מונע מחלוקות עתידיות בנוגע לחלוקת הרכוש, הזכויות וההתחייבויות. במדינה שבה למרבה הצער אחוז הגירושין הולך וגדל, הסכם ממון הפך ממסמך נדיר לבחירה אחראית ורציונלית שמגינה על שני הצדדים ומקטינה את הסיכוי לסכסוכים עתידיים ביניהם בבתי המשפט. בניגוד לדעה הרווחת, הסכם ממון אינו בהכרח סימן לחוסר אמון – אלא דווקא עדות למערכת יחסים בריאה, פתוחה ושקופה. משרדנו המתמחה בדיני משפחה וליווי בעריכת הסכמי ממון כבר משנת 1997, ידע לנסח עבורכם הסכם מותאם אישית שמאזן בין שמירה על הזכויות לבין בניית זוגיות נעימה ובטוחה.

מהו הסכם ממון ולמה הוא חשוב

הסכם ממון הוא הסכם משפטי שנחתם בין בני זוג, במטרה להסדיר את ענייניהם הרכושיים והכלכליים – הן במהלך החיים המשותפים והן במקרה של פרידה. ההסכם קובע כיצד יתחלקו הנכסים, ההכנסות, החסכונות, הזכויות הסוציאליות, ההשקעות ולעיתים גם החובות. מטרתו של ההסכם היא למנוע מצב שבו בעת משבר זוגי מתנהל מאבק משפטי ארוך, יקר ומלווה באמוציות – על מה שכל אחד מבני הזוג זכאי לו. במובן זה, הסכם ממון הוא אקט של תכנון מראש, בדומה לעריכת צוואה. הוא מתאים גם לזוגות צעירים בתחילת דרכם, גם לפרק ב׳, וגם לידועים בציבור שרוצים להגן על נכסים שצברו בעבר.

מה קובע החוק בישראל לגבי חלוקת רכוש

לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג–1973, כל זוג נשוי שנישא לאחר 1974, כפוף להסדר איזון משאבים. המשמעות היא שבמקרה של פרידה או מוות, הרכוש שצברו בני הזוג במהלך הנישואין יחולק שווה בשווה – למעט חריגים כמו ירושות, מתנות ונכסים שנרכשו לפני הנישואין. אך לא תמיד זה משקף את רצונם של בני הזוג. הסכם ממון מאפשר להם לקבוע כל הסדר אחר שיחפצו בו – בתנאי שההסכם נערך בצורה חוקית ואושר כדין.
באילו מקרים כדאי לערוך הסכם ממון

מומלץ במיוחד לערוך הסכם ממון בכל זוגיות שבה קיים פער כלכלי משמעותי בין בני הזוג, כאשר אחד מהם נכנס עם רכוש פרטי, נכסי ירושה, עסק קיים, או עם ילדים מנישואים קודמים. גם במקרים שבהם מדובר בזוגות צעירים – אך אחד מהם רכש דירה טרם הנישואין, או מקבל תמיכה כלכלית קבועה מהוריו – ההסכם יכול להבטיח שהנכס לא יהפוך לרכוש משותף במקרה של פרידה. למעשה, כל זוג שמעוניין להימנע מהחלת ברירת המחדל הקבועה בחוק יחסי ממון על פיה בני הזוג אמורים לחלק את רכושם שווה בשווה בעת פירוד או מוות חלילה– ראוי שיערוך הסכם כזה.

באיזה שלב כדאי לחתום על הסכם ממון

הזמן הנכון ביותר לחתום על הסכם ממון הוא לפני הנישואין, כאשר אין עדיין אינטרסים מנוגדים או מטענים רגשיים. במצב כזה – ההסכם יכול להיחתם מול נוטריון פרטי ומקבל תוקף מידי. עם זאת, ניתן גם לחתום על הסכם ממון לאחר הנישואין – אך במקרה כזה יש לאשר אותו אך ורק בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. גם זוגות ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם לניהול חיים משותפים, שבמהותו דומה להסכם ממון על פי החוק, שיקבל תוקף כהסכם רגיל או כהסכם משפטי אם יאושר בבית המשפט.

האם הסכם ממון מבטל זכויות ירושה

לא בהכרח. הסכם ממון עוסק בעיקר בחלוקת הרכוש בעת פרידה או גירושין, אך אינו מחליף צוואה. לפיכך, אם בני הזוג רוצים להסדיר גם את סוגיית הירושה, יש לערוך גם צוואה לצד הסכם הממון. חשוב להבין שלפי החוק, גם אם בני הזוג קבעו בהסכם ממון כי הנכסים נפרדים – אם לא נכתבה צוואה, בן הזוג עשוי לרשת מחצית מעיזבון בן זוגו. לכן חשוב לעגן את כל הנושאים בצורה מסודרת ומדויקת בהסכם ממון ובצוואה לצידו.

למה כדאי להתייחס בהסכם ממון

מומלץ מאוד לכלול בהסכם הממון פירוט של כל הנכסים והחובות הקיימים לכל אחד מהצדדים, קביעת אופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה או מוות חלילה, הסדרי מגורים, בעלות על דירות, חשבונות בנק, קרנות פנסיה, תוכניות חיסכון, השקעות עתידיות, ולעיתים גם סעיפים רגשיים כמו הענקת פיצוי כספי בגין בגידה או סיום מפתיע של הקשר. כל הסכם כזה חייב להיות מותאם אישית, מנוסח בשפה משפטית ברורה, וכולל מנגנוני יישוב מחלוקות במקרה של אי הסכמה. כך, הסכם ממון שמנוסח היטב ובצורה יסודית ומקיפה עשוי לחסוך לצדדים סכסוכים משפטיים עתידיים ויקרים מאוד.

תוקף משפטי ואישור הסכם ממון

כדי שהסכם ממון יהיה תקף משפטית, עליו להיות מאושר כחוק. אם ההסכם נחתם לפני נישואין – ניתן לאשר אותו אצל נוטריון או רשם נישואין. אם נחתם לאחר הנישואין – יש לאשרו אך ורק בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. האישור כולל בדיקה שהצדדים חתמו מרצונם הטוב והחופשי, בהסכמה חופשית, מתוך הבנה מלאה, וללא כפייה. עורך הדין שמלווה את בני הזוג בהכנת ההסכם חייב להסביר להם את משמעותו ואת השלכותיו עוד לפני ההגעה לבית המשפט או בית הדין לאישור הסכם הממון.

האם אפשר לשנות הסכם ממון

בהחלט. הסכם ממון הוא מסמך חי שניתן לשנותו או לעדכנו – כל עוד שני הצדדים מסכימים. שינוי כזה נעשה על ידי עריכת הסכם חדש או נספח להסכם המקורי, והוא מחייב אישור מחודש באותה ערכאה שבאמצעותה אושר ההסכם הקודם. למשל, זוג שנקבע בהסכם כי כל רכושו יהיה מופרד, יכול בעתיד לשנות את דעתו ולהחליט על איחוד נכסים, אך עליו יהיה לגשת שוב לבית המשפט (או בית הדין) ולבקש לאשר את הסכם הממון החדש בהתאם.

מה ההבדל בין הסכם ממון להסכם חיים משותפים

הסכם חיים משותפים נועד בדרך כלל עבור ידועים בציבור, וכמו הסכם ממון הוא נועד להעלות על הכתב את הסכמות הצדדים לגבי הסדרת החיים המשותפים עצמם – רכוש, מגורים, ילדים, הורות משותפת, והסדרים נוספים. אמנם, אין חובה משפטית לכך, אך גם הסכם שכזה ניתן לפנות ולאשרו בבית המשפט לענייני משפחה, שם הוא יאושר בתוקף של הסכם רגיל. מאידך, חשוב לציין, כי על פי החוק נוטריון אינו מוסמך לאשר הסכם שכזה, כפי שנעשה לגבי הסכם ממון.

הסכם ממון בזוגיות חד מינית

בני זוג חד מיניים בישראל זכאים לערוך הסכם ממון ככל זוג אחר, והחוק מכיר בזכויותיהם הן כידועים בציבור והן כזוג נשוי לצורכי רכוש ו/או לגבי כל נושא אחר של הסדרת החיים המשותפים שלהם. בתי המשפט מתייחסים להסכמים אלה ברצינות רבה, במיוחד כאשר מדובר בילדים, נכסים שנרכשו יחדיו או הפרשי השתכרות משמעותיים. עבור זוגות חד מיניים, כמו לגבי יתר הזוגות האחרים, הסכם ממון מספק לא רק הגנה משפטית אלא גם יציבות, הגדרה ברורה של התחייבויות, והסדרת זכויות במציאות שבה החוק עדיין אינו שוויוני לחלוטין בין המינים.

למה חשוב שעורך דין לדיני משפחה ילווה אתכם

הסכם ממון אינו רק טופס – הוא חוזה משפטי לכל דבר, שיכול להשפיע על עשרות שנים קדימה. כל מילה שנכתבת בו עשויה לשאת משמעות משפטית כבדת משקל. עורך דין מקצועי ומומחה בדיני משפחה ידע להבחין בין נוסח שמגן באמת על הלקוח לבין סעיפים עמומים שיכולים להתפרש נגדו בעתיד. מעבר לכך, ניסוח ברור ומאוזן של ההסכם מגביר את הסיכוי שיאושר במהירות, מונע סכסוכים עתידיים, ומחזק את הקשר בין בני הזוג.

צרו קשר

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן